Gıda belgelendirme gıda ürünlerinin sağlık açısından belirli standartları taşıyor olmasını kanıtlayan belgedir. Bu belge sayesinde firmalar ürettikleri ürünü daha iyi pazarlamakta ve tedarikçi sıkıntısı yaşamamaktadır. Gıda sertifikası kısaca gıda ürünlerinde önceden belirlenmiş hijyen ve saklama standartlarına uygunluğu gösteren bir belgedir.

  • Tükettiğimiz gıda ürünlerinin, insan ve çevre sağlığı için ne kadar büyük önem taşıdığı kuşku götürmez bir gerçektir.

    ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; kuruluşun yaptığı faaliyetlerin gıda güvenliğini riske atacak iç ve dış etkilerin, olayların kontrol altına alınması temeline dayalı olarak oluşturulmuş bir yönetim sistemidir.

    ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; standardı yayınlanmadan önce gıda güvenliği olarak daha dar kapsamlı HACCP standardı uygulanmaktaydı.

    ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi' nin Kuruluşlarda Uygulanmasının Faydaları

    • Kuruluş içinde ve dışında gıda güvenliğinin yüksek önemi bilicinin yaygınlaşması.
    • Gıda güvenliğine dayalı önlem uygulamaları ile kuruluşun çok daha kurumsal ve güvenilir bir yapıya ulaşması.
    • Gıda güvenliğini tehlikeye sokacak kritik noktalarının belirlenerek bu risklerin önleyici faaliyet kapsamı içinde olumsuz bir olay meydana gelmeden yok edilmesi.
    • Tüm personelin almış olduğu Gıda Güvenliği eğitimleri ile birlikte kuruluşun tüm süreçlerinin iyileştirilip çok daha güvenilir ve gıda güvenliği riski düşük hale getirilmesi.
    • Markasının yüksek güvenilirlik seviyesinde tüm piyasada dolaşması.

    ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi' nin Süreçleri

    • Süreç analizinin yapılarak mevcut durumun belirlenmesi.
    • ISO 22000 Gıda Güvenliğ Yönetim Sistemi farkındalık eğitiminin gerçekleştirilmesi.
    • ISO 22000 Dokümantasyon oluşturulması ve süreçlere entegrasyonun sağlanması
    • Süreç odaklı ve genel uygulamaların başlatılması.
    • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitiminin gerçekleştirilmesi.
    • İç Denetim faaliyeti kapsamında denetle yapılması
    • ISO 22000 Kalite Yönetim Sistemi faaliyetleri ve diğer tüm faaliyetlerin Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı ile değerlendirilmesi,
    • Denetim ve Belgelendirme kuruluşuna başvuru, 1. ve 2. aşama denetim faaliyetleri.
    • Başarı durumunda ISO 22000 GGYS Sertifikasına hak kazanma.

  • İngiltere’de faaliyet gösteren perakendecilerin çıkar ve avantajlarını gözetmek, bu perakendecilerin satın aldığı ürünlerin belirlenen standartta olmasını sağlamak amacıyla bir İngiliz ticari örgütü olan British Retail Consortium (İngiliz Perakendeciler Birliği) tarafından çıkartılan bir standarttır. İngiltere ile yapılacak dış ticarette gönderilecek ürünlerin İngiltere ülke sınırları içerisine rahat girişi ve dolaşımı, ilgili tarafların ürünleri kabul sürecinin kolaylaştırılması için BRC standardına ihtiyaç vardır. Sizler yapacağınız ticaretin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için ürünü grubunuzu ilgilendiren BRC standardı belgelendirme sürecini tanıyın ve bu süreci gerçekleştirin.

    BRC standardı ilgili ürün grubuna göre farklı bölümlere ayrılmaktadır

    • BRC Global; Genel tüketici ürünlerine yönelik yayınlanmış standarttır.
    • BRC Food; Gıda ürünlerine yönelik yayınlanmış standarttır.
    • BRC Iop; Ambalaj ürünlerine yönelik yayınlanmış standarttır.

  • Müslüman birey oranının yoğun olduğu ülkelerde uygulama alanı bulan ve Malezya resmi kurumu tarafından onaylanan Helal Gıda sertifikalandırması günümüzde Ülkemizde de uygulama alanı bulmaya başladı. Üretilen ve satışa sunulan gıda ürünlerinin İslami şartlar temel alınarak Helal Gıda standardı dahilinde uygunluğunun denetlendiği ve sertifikalandırıldığı bir faaliyettir Helal Gıda Sertifikalandırması. Malezya ilgili resmi kurumunun yayınladığı kontrol soru listelerine göre gıda üretici ve sunucusu kuruluş kontrolden geçirilerek bu standart kurallarına uygun olup olmadığı tespit edilmektedir. Uygunluk halinde kuruluş Helal Gıda (Halal Food) sertifikası ile ödüllendirilmektedir.

    Helal Gıda sertifikalandırma süreci ve bu süreç hakkında ayrıntılı bilgi için bizimle bağlantıya geçmeniz yeterlidir.

  • GMP "İyi İmalat Uygulamaları" Belgesi (GMP-Good Manufacturing Practices) demektir.

    GMP : Good Manufacturing Practices İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içerir. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.

    İmalat için bir kalite yaklaşımıdır ve gıda sanayi çalışanlarının profesyonel çalışmasını temin ederek güvenilir ve etkili ürün üretimini sağlar.

    Ayrıca, bir işletmeyi tüm yönleri ile yani, sahip olması gereken temel özellikleri ile ve her üretim süreci için farklı kriterle ele almaktadır. Üretim yeri, çevre, alet -ekipman ve üretim süreci, personel ve hammaddenin kalite ve güvenilirliklerini tanımlar ve kontrol altına alır. İlaç, kozmetik ve gıda sektörünü kapsayan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin "kozmetik sınıfında" kabul edilmesini sağlayan Kozmetik yasasının kabulüyle bu sektörü de kapsamaktadır.

  • Açılımı International Food Standard (Uluslararası Gıda Standardı) olan ve sadece Avrupa’da değil global olarak tüm dünyada uygulama alanı bulan bu gıda standardı gıda perakendecilerini ve tüketicileri korumak amacıyla yayınlanmıştır. Gıda ürünlerinin güvenliğini ve güvenilirliğini arttırmak amacıyla üretici ve satıcı tedarikçilerden talep edilen standart, uygulamaları ve sertifikasyonu açısından tüm dünyada yüksek ilgi görmektedir. Sizler yapacağınız ticaretin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için ürününüzün IFS standardı gerekliliklerine uygun üretim ve satış şartlarını sağlaması ve belgelendirilmesini sağlayın.

  • Kosher Belgesi musevi inancına uygun olarak üretilmiş ürünleri tescilleyen bir belgedir. İşletmelerde üretim yapılırken tüm asamaların ve kullanılan malzeme ve hatta ekipmanların musevi inançlarına uygunluğu din adamları (haham) tarafından üretim yerinde kontrol edilir. Uygulama, ekipman ve malzemelerde inançlarına aykırı bir durum olmaması durumunda din adamları firmada üretilen ürünlere Kosher (koşer) belgesi verir. Kosher İbranice'de "uygun" anlamına gelmektedir.

    Et dışındaki ürünlerin de koşer sayılabilmesi ve kaşer sertifikası alabilmesi için hahamlık tarafından denetlenmiş ve hijyene uymayan ya da Yahudi inançlarına aykırı katkı maddesi ya da işlem basamakları içermemesi gereklidir. Bu sebeple koşer belgesi almak isteyen üretici firmalar bu denetimden geçerler.

  • AB organik tarım mevzuatı ilk olarak 1991 yılında yürürlüğe girmiştir. İzleyen yıllarda mevzuatta 44’ün üzerinde değişiklik yapılmıştır. Bu yönetmelikler AB hukuku tarafından belirlenmektedir. İlk organik tarım AB yönetmeliği sadece bitkisel üretim üzerine düzenlenmiştir. İlk kez organik hayvancılık kuralları 1999 yılında tanımlamıştır. Bu kurallara, hayvan besleme, hastalık önleme, veterinerlik tedavi, hayvan koruma, genel olarak hayvancılık ve hayvan gübresi kullanımı dâhildir.

    2009 yılına kadar AB’nde organik tarımla ilgili uygulanan temel mevzuat Tarımsal Ürünlerin Organik Olarak Üretilmesi ve Tarımsal Ürünler ile Gıda Maddelerine İlişkin Göstergeleri Veren 24.07.1991 tarih ve 2092/91 (ECC) sayılı Konsey Tüzüğü kararıdır. 2092/91 sayılı mevzuat 1 Ocak 2009’dan itibaren yürürlükten kalkmış ve 834/2007, 889/2008 ve 1235/2008 yönetmelikleri 01 Ocak 2009’dan itibaren yürürlüğe girmiştir.

    Organik üretim ve etiketleme kurallarını AB yönetmeliği 834/2007; organik tarımın uygulama kurallarını ise AB yönetmeliği 889/2008 ortaya koymuştur. 834/2007 yönetmeliği altında üretim, etiketleme, kontrol belirtmiş olup; üçüncü ülkelerden gelen organik ürünlerin ithalat kurallarını 1235/2008 AB Yönetmeliği açıklamaktadır. Bu yönetmeliğe düzenlemeler ve ekler getiren çok sayıda yönetmelik çıkarılmıştır.

    1 Temmuz 2010 tarihinde Avrupa organik tarım ve gıda sektörünün en önemli gelişmelerinden biri de organik ürünler için yeni AB logosu başlatmak olmuştur. Bu yönetmelik öncesinde AB organik tarım logosu ile organik tarım üreticilerinin kendi ürünlerini etiketleme konusu isteğe bağlı iken; yeni yönetmelikle, ürünlerde logo kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Doğa ve Avrupa: Euro-Yaprak tasarımı ile logonun temsil ettiği anlam, AB mesajını iletmesi bakımından yeşil bir arka plana karşı bir yaprak şeklinde yıldız ile gösterilmiştir. AB organik logosunu taşıyan tüm ürünler, organik tarım konusunda söz konusu AB tüzüğü uyarınca üretilmiştir. Bu nedenle, bu ürünler yiyecek-içecek kökeni ve kalitesi ile ilgili hususlarda tüketicilere güven vermektedir.

  • FSSC 22000, tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır. FSSC 22000, mevcut TS EN ISO 22000, ISO 22002-1 /PAS 220 standartlarınınşartlarını ve bu programa has diğer şartları içerir. FSSC 22000, Gıda Güvenliği konusunda dünyada söz sahibi olan ilgili birçok kuruluş ve organizasyonun geniş katılımıyla oluşturulmuştur. FSSC 22000 Belgelendirme Programı, GFSI (Global Food Safety Initiative) Direktörler Kurulu tarafından tam olarak tanınan ve EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul gören bir programdır.