-
Marka Tescili & Marka Portföy Yönetimi
MARKA, Uzun yıllar boyunca ülkemizde “isim tescili “olarak algılandı. Marka; ilgili kanunda anlam bulduğu üzere;
bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Bu gün bütün şiddetiyle yaşadığımız rekabet koşullarında işletmelerin pazara sunduğu mal ve hizmetlerin
- Kalitesi
- Ekonomik olması
- Ambalajı / Sunumu
- Ürün ve Hizmetlerin Teslim Süresi gibi
tercih edilebilirliği sağlayan özellikler “MARKA” olgusunda bütünleşiyor ve “MARKALAR İÇİNDE BARINDIRDIĞI FARKLILIKLARLA ÖNEMLİ KIYMETLERE ULAŞIYOR. Günümüzde şirketlerin değerlemesinde MARKALARIN “PİYASA DEĞERİ” önemli rol oynamakta. Gerek markalara değer katılması gerekse markaların var olan değerlerini korumak amacıyla marka portföyünün devamlı takip edilmesi kaçınılmaz bir hal aldı.
Diğer taraftan Marka Tescil başvurularında yaşanan büyük talep artışı ve sürecin doğal bir sonucu olarak Resmi Marka Bülteninde yayınlanan marka başvurularındaki büyük artış ; işletmelerimiz adına daha fazla ve daha hızlı mesai yapmamızı gerektirdi. İşletmelerimizin tescil ettirdikleri ve yeni tescil ettirecekleri markaların piyasa değerini korumak ve kıymetlerini artırmak amacıyla aylık Resmi Bültenlerinin takip edilmesi, gerekli hallerde üçüncü kişiler tarafından yapılan başvurulara itiraz edilmesi öncelikli faaliyetlerimiz arasına alındı. Hizmet verdiğimiz firmalara , işletme maliyetlerini düşürmelerine katkı sağlayacak devlet teşvik ve hibeleri konusunda verdiğimiz bilgilendirme hizmetleri, işletmelerimizle kurmuş olduğumuz dostane ilişkinin ve bütünlüğün gereğiydi. 34 yıllık mesleki birikimimiz ve işletmelerimizle beraber ürettiğimiz iş kültürü;
marka, marka ticarileştirmesi, reklam/tanıtım, işletme maliyetlerinim düşürülmesi konusunda uygulanan devlet teşvikleri konularında verilecek hizmetin “BİR BÜTÜN” olarak devam ettirilmesi gerekliliğini ortaya koydu.
Bir bütün olarak sunulan,
- Markaların Tescil Başvuruları,
- Markaların Devir İzin ve Kayıtları
- Resmi Marka Bültenlerinin Takibi
- Yayım Kararı verilmiş ilgili markalara İtiraz dosyalarının hazırlanması
- Türk Patent ve Marka Kurumu Kararlarına İtiraz dosyalarının hazırlanması
- Markaların Değerlemesi
- Markaların Tanınmışlığının Sağlanması
- Markaların Reklam & Tanıtım Faaliyetleri Sorumluluğunun Üstlenilmesi
- Marka, Üretim, İhracat, Personel İstihdamı, Ar-Ge, Tasarım konularında açılan Hibe & Teşvik programlarının takip edilerek , raporlama yapılması
HİZMET VERDİĞİMİZ İŞLETMELERİ RAKİPLERİ KARŞISINDA MUHAKKAK İLERİYE TAŞIYAN ÖNEMLİ ADIMLAR OLMUŞTUR VE BU ADIMLAR HIZLANARAK DEVAM EDECEKTİR.
Marka İşlemler Listesi
- Marka Ön Araştırma Raporu
- Marka Tescil Başvurusu
- Marka Devir Sözleşmesi Hazırlanması ve Marka Devir Tescil İşlemleri
- Marka Yenileme İşlemleri
- Marka Lisans Sözleşmeleri
- Marka Portföy Yönetimi
- Resmi Marka Bülteninde yayımlanmış markalara yapılacak itiraz dosyalarının hazırlanması
- Başvurusu yapılmış markaların yayımına yapılan itirazlara karşı görüş dosyalarının hazırlanması
- Türk Patent ve Marka Kurumu kararlarına itiraz dosyalarının hazırlanması
-
Endüstriyel Tasarım Tescili
Büyük emeklerle üretilen tasarımların, tescil edilmesi ve taklitlerinden korunması amacıyla Endüstriyel Tasarımlar konusunda vekillik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Endüstriyel Tasarım Tescili;
Endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra bileşik bir sistem veya bunu oluşturan parçaları, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin veya sunuşun bir arada algılanabilen bileşimleri, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri içine alan ürün yelpazesinde yer alan ürünlerin kendilerinin veya bir parçasının yenilik ve ayırt edici niteliğe sahip olmak şartıyla dış görünümlerinin koruma kapsamı altına alınmasıdır. Bir tasarımın tescil belgesi verilerek korunabilmesi için, başvuruda bulunulan tasarımın, “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” koşullarını sağlaması gerekmektedir.
Yenilik
"bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir. Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorlarsa aynı kabul edilir."
Ayırt edici nitelik
"Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce ve tescilsiz tasarım için tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten önce kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim arasında bir farklılık olmasını ifade etmektedir."
Tasarım
Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür.
Ürün
Bilgisayar programları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra birleşik bir ürün veya bu ürünü oluşturan parçaları, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarını, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri ifada eder.
Tasarımcı
Korumaya konu olan tasarımı tasarlayan kişiyi ifade eder.
Endüstriyel Tasarım İşlemler Listesi
- Birleşme Talebi
- Devir Talebi
- Lisans Talebi
- Menşei Memleket Belgesi Düzenleme
- Nev’i Değişikliği
- Rehin/Teminat Talebi
- Sicil Sureti Düzenleme
- Tasarım Yayına İtiraz Talebi
- Tasarım Yenileme
- Tescil Belgesi Sureti Düzenleme
- Veraset İle İntikal Talebi
- İtiraza Karşı Görüş Sunma
-
Patent & Faydalı Model Tescili
Sınırlı bir süre ve yer için patent/ faydalı model sahibine, üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını, kullanılmasını veya ithal edilmesini engelleme amacıyla tanınan tekel haklarıdır. Koruma süreleri başvuru tarihi itibarıyla başlar ve aşağıdaki tabloda belirtilen süreler boyunca koruma devam eder. Patent ve faydalı model arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmektedir:
PATENT
FAYDALI MODEL
Yenilik Bakılır Bakılır Buluş Basamağı Bakılır Bakılmaz Sanayiye Uygulanabilirlik Bakılır Bakılır Usuller ve Usuller Sonucu Elde Edilen Ürünler Korunur Korunmaz Eczacılıkla İlgili Maddeler Korunur Korunmaz Biyoteknolojik Buluşlar Korunur Korunmaz Kimyasal ve Biyolojik Maddeler Korunur Korunmaz Araştırma Raporu Var Var İnceleme Raporu Var Yok Koruma Süresi 20 Yıl 10 Yıl
Patentlenebilirlik Kriterleri
- Yenilik
- Buluş basamağı
- Sanayiye uygulanabilirlikYenilik: Buluşun dünya çapında daha önce var olmaması yani tekniğin bilinen durumuna dahil olmaması anlamına gelir. Tekniğin bilinen durumu ise patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde erişilebilir (yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım vb. yolla açıklanan) her türlü bilgi anlamına gelmektedir. Patentten farklı olarak faydalı modelin yenilik değerlendirmesinde, buluş konusuna katkı sağlamayan teknik özellikler dikkate alınmaz.
Buluş Basamağı: Buluşun, ilgili olduğu teknik alanda uzman bir kişi tarafından tekniğin bilinen durumundan aşikâr bir şekilde çıkarılamayacak nitelikte olması anlamına gelmektedir.
Sanayiye Uygulanabilirlik: Buluşun tarım dahil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir, uygulanabilir veya kullanılabilir nitelikte olması anlamına gelir.
Patent & Faydalı Model işlemler listesi
- Patent Başvurusu
- Faydalı Model Başvurusu
- Birleşme ve Ayni Sermaye Koyma Borcu Talebi
- Devir Talebi
- Ek Patent Belge Düzenleme Ücreti
- Lisans Talebi
- Miras Yoluyla İntikal Talebi
- Nev’i Değişikliği Talebi
- Patent Araştırma Raporu (Türkiye)
- Patent Araştırma Raporu (Yurt Dışı)
- Patent Değişim (Patentten Faydalı Modele / Faydalı Modelden Patente) Talebi
- Patent Dosya İnceleme Başvurusu
- Patent Dönüşüm (İncelemeli Patente Dönüştürme) Talebi
- Patent Türkçe Tarifname Teslimi
- Patent İnceleme Raporu (Türkiye)
- Patent İnceleme Raporu (Yurt Dışı)
- Patent Onaylı Suret Düzenleme
- Patent / Faydalı Model Belge Düzenleme Ücreti
- Patent Menşe Memleket Belgesi Düzenleme
- Rehin/ Teminat Talebi
- Tarifname Değişikliği Talebi
- Terk/Geri Çekme talebi
- Yıllık Ücret Ödeme